Titel: Vi hade en ko….

Meddelare: Pål Andersson  År: 1910

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Gims

Vi hade en ko, som var svår till att ta sig igenom allt slags stängsel. En gång blev jag arg och kastade en jordklimp, som råkade ta i ena ögat på henne. Hon fick så ont i ögat, att hon riktigt gråt tårar. Jag tänkte fara efter djurläkaren, men någon sade mig, att ingen doktor kunde bota det där, men, om jag sökte Jan Ersson i Firsta (by i Torp), skulle det nog bli bra. Jag far efter honom, och han gjorde ej vidare, än han tog upp kniven, strök med den över kons onda öga och läste halvhögt något. Under det han spottade några gånger. Det syntes tydligt att värken gav sig strax, och det dröjde ej länge, förrän kon var bra.

Ur Hammarstedtska arkivet. Botemdel IV.